Statul de drept începe cu vorbele scoase pe gură

Urmăresc pe bloguri, facebook şi pe site-urile de ştiri româneşti dezbaterea despre întâmplările nefericite din noaptea de Revelion de la Köln. De cele mai multe ori, concluzia cititorilor e deja trasă. Legătura între agresiunile sexuale şi religia sau ţara de origine a potenţialilor vinovaţi a fost făcută demult. Reacţia e ceva de genul: “I-au trebuit lui Merkel refugiaţi. Poftim ce fac sălbaticii ăştia.” Inclusiv pe site-uri germane, mulţi se folosesc de noaptea respectivă să atace orice este “străin”, alţii încearcă – mai cu jumătate de gură – să scoată imigranţii din discuţie.

Problema de bază (violenţa împotriva femeilor) nici nu mai există. Întrebări de genul “ce facem să combatem agresiunile împotriva femeilor?” abia dacă mai pune cineva. Ce facem când copiii refugiaţilor/imigranţilor devin criminali? Nu mai contează. Important e că boborul a găsit vinovaţii: “mama voastră de islamici!”

Ok, să zicem că agresorii din Köln erau toţi din Siria. Cu ce ar schimba acest lucru dezbaterea? I-ar pedepsi judecătorul altfel decât pe un agresor cu paşaport german? S-ar aplica alt cod penal dacă înainte de a viola o femeie în Germania tu ai trăit în Damasc şi nu la Nürnberg? Ţi-ar creşte sau ţi-ar scădea pedeapsa aşa? Evident că nu. Şi încă ceva: Ce să facă germanii acum? Să dea toţi refugiaţii de sex masculin afară din ţară? Cu tot respectul, dar asta e o tâmpenie rasistă.

O agresiune sexuală este o agresiune sexuală. Punct. Este un delict al naibii de nenorocit şi e independent de originea făptaşului, de religia lui sau statutul lui de refugiat, azilant sau ce-o mai fi. Întrebări mai importante ar fi: unde era poliţia şi ce făcea pe 31 decembrie? De ce au trecut 3-4 zile până să dea un prim comunicat referitor la agresiuni? Pot fi dovedite faptele în instanţă? Ce facem dacă se înmulţesc faptele? etc.

De ce ne roade în primul rând, înclusiv pe mulţi dintre noi românii, în primul rând de unde vin agresorii? Pentru că vrem să ni se confirme clişeele nocive la care nu renunţăm: se ştie că x din ţara y cu religia z este un violator/criminal. Să ne înţelegem: evident că religia şi ţara de origine au o importanţă. Ele pot explica într-o oarecare măsură biografii personale: în ce mediu a crescut un potenţial agresor, de cine a fost educat, cu ce mijloace, cum a ajuns să-şi trăiască viaţa aşa cum o face etc. Dar aceşti factori nu-i fac direct criminali. În aceeaşi măsură nici nu pot servi drept scuză pentru faptele lor – criminalii trebuie să fie judecați și condamnați, indiferent din ce ţară vin, ce religie au sau ce viaţă au trăit înainte de faptă. Punct.

Dacă vrem UE, justiţie şi stat de drept, le putem cere decent prin sancţiuni şi aplicarea legii. Statul de drept începe cu ce şi cum scoatem pe gură. Să zbierăm acum că imigranţii din Germania reprezintă sursa problemelor şi că ar trebui expulzaţi din ţară este rasist. La fel de rasist este să cerem ca fluxul imigranţilor să fie redus sau să nu li se mai acorde drept la azil (drept fundamental al omului) în urma agresiunilor din Köln. E rasist, pentru că în aceste cazuri am face vinovate grupuri etnice de origine ne-germană pentru faptele de agresiune ale câtorva bărbaţi care nu respectă drepturile femeilor.

Poate mai ajută o cifră în acest context, să înţelegem că violenţa în familie exista în Germania înainte să vină valul de imigranţi: “Aproximativ 25 la sută din femeile cu vârsta între 16 și 85 ani s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu violența fizică şi/sau sexuală provocată de către partenerii de viaţă. Acest fapt reiese din studiul reprezentativ (…) publicat în 2004. Un rezultat similar pentru Germania reiese, de asemenea, din studiul reprezentantativ al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale cu privire la gradul de violență împotriva femeilor în Europa, publicat în martie 2014.” (sursa: Ministerul Federal al Familiei, Persoanelor în vârstă, Femeilor şi Tineretului, Berlin dec. 2014).

Cât despre propria ogradă, din acelaşi studiu aflăm că 30% dintre femeile din România spun că au fost afectate de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață, după vârsta de 15 ani. Doar 47% dintre femei ştiu de existenţa unei legi care protejează femeile împotriva violenţei domestice în România (sursa). Iar România nu e nici stat musulman şi nici nu are mulţi imigranţi. Dar e bine că am găsit vinovaţii din Köln…

foto: kritisches-netzwerk.de
foto: kritisches-netzwerk.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *